Värske salat on iga toiduvalmistaja unistus – krõmps, vitamiinirikas ja maitsekas. Aga kuidas poes aru saada, milline salat on tõesti värske, milline on seisnud kauem ning millist salatit tasub kindlasti ostukorvi panna?

Rohefarmis kasvatame salateid nii, et need jõuaksid võimalikult kiiresti tarbijani. Siin on meie praktilised soovitused, mis aitavad sul igast poekülastusest parima kvaliteediga salati leida.

1. Vaata salati värvi ja lehti

Kõige värskematel salatitel on:

  • särav, ühtlane roheline toon
  • terved lehed, ilma tumedate laikude või närtsinud servadeta
  • lehtede pind on kuiv, mitte märjalt kokku vajunud

Kui salatil on laigud, vesised kohad või pruunistunud servad, on see tõenäoliselt liiga kaua seisnud.

2. Kontrolli pakendil oleva kuupäeva loogikat

Kuigi pakenditel on märgitud säilivusaeg, tasub jälgida ka:

  • lõikuse/partii kuupäeva (Kui see on lisatud. Tihti on see markeeritud koodiga, mis algab sõnadega LOT ja millele järgneb number. Nt LOT200. See viitab päevale aastas, millal see konkreetne partii pakendati. Ehk LOT200 viitab 200.päevale aastas ehk 19.juulile)
  • pakendi üldist välimust – kui pakend on kokkukleepunud, on lehed juba hakanud niiskust eraldama

Rohefarmi salat jõuab müügilettidesse tavaliselt ühe päeva jooksul peale lõikust – see on suur eelis võrreldes importtoodanguga, mis võib olla teel mitu päeva. 

Loe lähemalt Rohefarmi salatite kohta siit.

3. Külmaahela kvaliteet – oluline värskuse märk

Hea kauplus hoiab salatit:

  • stabiilselt külmas
  • kaugel otsesest valgusest
  • mitte liiga tihedalt pakitud kastides, et õhk liiguks

4. Kohalik salat säilib reeglina kauem

Miks?

Sest:

  • see jõuab poele kiiremini,
  • pole pidanud läbima pikki transpordiahelaid,
  • pole pidanud seisma ladudes ja terminalides.

Rohefarmi salat lõigatakse, pakendatakse ja saadetakse välja Maardus asuvast vertikaalfarmist, seetõttu jõuab see tarbijani loomulikumalt värskel kujul.

5. Kuidas salatit kodus õigesti säilitada?

Kui oled värske salati juba välja valinud, hoia seda kodus:

  • kõige jahedamas tsoonis (mitte ukse sees, vaid sügavamal riiulil)
  • originaalpakendis, kuni kasutamiseni
  • ära pane salatit külmkappi pestuna (pesemine lisab niiskust, mis kiirendab närtsimist)
  • avatud salatile aseta peale kergelt niiske majapidamispaber

Nii säilib salat ca 7 päeva sõltuvalt sordist ja värskusest.

Värskus on maitse võti

Värske salat ei ole lihtsalt tervislik – see annab roale tekstuuri, värvi ja elujõudu.
Seetõttu eelistavad ka paljud Eesti tippkokad Rohefarmi salateid, teades, et need on pestitsiidivabad, puhtad ja kohalikult kasvatatud. Vaata siit, kuidas Hedon Spa restoranides Raimond ja Akord Rohefarmi salateit kasutatakse.

Kust leida Rohefarmi salateid?

Rohefarmi salatid ja võrsete segu on saadaval:

  • Selverites
  • Prismades
  • Coopi kauplustes
  • Tallinna ja Tartu Kaubamajas

 Valikus on 65 g pakendid:

Salatisegu, Võrsete segu, Kale, Pak soi, Misuuna ja Salatisinep.
Tutvu tootevalikuga siin ja vormista endale regulaarne Rohefarmi salatite püsitellimus siin.